Hartcoherentie

 Wat is hartcoherentie?

Wetenschappers hebben ontdekt dat er een verband bestaat tussen ademhaling en hartslagfrequentie (snelheid van de hartslag). Als we inademen versnelt onze hartslag en als we uitademen vertraagt die. Dit fenomeen noemen we respiratoire sinusaritmie. Het is een natuurlijk fysiek verschijnsel dat bij iedere mens aanwezig is. Hartcoherentie betekent dat het versnellen en vertragen van onze hartslag en andere ritmen van ons lichaam, zoals de ademhaling, op elkaar zijn afgestemd. Ritmisch ademen zal het parasympatische zenuwstelsel activeren, de rempedaal van ons lichaam, en brengt de recuperatie van het lichaam op gang.

Door zulke specifieke ademhalingsoefeningen wordt het hartritme dus gelijkmatiger. Hierdoor produceert het lichaam minder stresshormonen (cortisol) en meer DHEA. Dit laatste is een hormoon welk veroudering, geheugenverlies, vermoeidheid en burn-out tegengaat. Op deze manier krijg je meer veerkracht ten opzichte van stress. Verder zakt de waarde van cholesterol in het bloed en verbetert het immuunsysteem.

Waarom hartcoherentie bij stress?
Stress en burn-out worden vandaag vooral vanuit een psychisch-therapeutische invalshoek benaderd. Dat is belangrijk, want je manier van denken speelt zeker een rol in de ontwikkeling van een burn-out. Maar lichamelijke klachten doen dat ook. Het is net op deze lichamelijke problematiek dat hartcoherentietraining een grote impact heeft.
Onze hartslag wordt bepaald door onze gedachten, emoties én onze ademhaling. Bepaalde zorgen en stress doen onze hartslag versnellen. De coherentie is zoek. Via onze ademhaling en vooral de focus erop kunnen we niet alleen ons hartritme maar ook onszelf opnieuw in evenwicht brengen.
De ademhaling is de enige functie van het autonome zenuwstelsel die je kan beïnvloeden met je wil. De manier waarop je ademt, vertelt veel over je fysieke en/of mentale stresstoestand. Veel mensen ademen in rust alsof ze in gevaar zijn. Ze ademen dus verkeerd: te snel, te langzaam, te diep, te oppervlakkig of houden frequent hun adem in. Onbewust te snel en inefficiënt inademen kan tot veel klachten leiden.  

Waarom hartcoherentie bij hyperventilatie?
Hyperventilatie is een soort instinctieve reactie van je lichaam op gevaar, meestal een irreëel gevaar. De verkeerde ademhaling is een uiting van allerhande onderliggende spanningen, angsten en gedachten. Als je gespannen bent, trek je automatisch je schoudergordel op. Dit nodigt ertoe uit om hoog en oppervlakkig te ademen. Je zal telkens – meer dan nodig – te hoog en te snel inademen, en te snel en te diep uitademen. Aangezien er geen extra spierarbeid nodig is, krijg je te veel zuurstof en te weinig koolstofdioxide in het bloed. Er ontstaat een disbalans tussen beide stoffen. Vooral het te lage koolstofdioxidegehalte (CO2) in het bloed speelt de hyperventilant parten. De zuurtegraad of de pH-waarde in het bloed stijgt. Dit brengt een waterval van chemische reacties in het lichaam teweeg, waardoor het biochemische evenwicht verstoord geraakt. Om dit te vermijden wordt aangeraden om een lage schoudergordel aan te nemen en spaarzaam te ademen (met gesloten mond, dus door de neus ademen).