Relaxatietherapie

“Stress“, “burn-out“, “hyperventilatie”, “migraineaanvallen”, “vermoeidheid” zijn termen die onherroepelijk verbonden zijn met onze huidige Westerse samenleving.

Onze maatschappij en onze manier van leven vergen veel energie van ons lichaam.

Deze ophoping van alledaagse spanning, maar ook plotse veranderingen in ons leven, resulteert vaak in een disbalans in het lichaam dat zich uit onder de vorm van fysieke, mentale, emotionele en gedragsmatige klachten waar de klassieke geneeskunde niet altijd een oplossing voor heeft.
  1. Fysiek

    cardiale klachten (verhoogde hartslag, hartkloppingen), maag-en darmklachten (maagpijn, constipatie, diarree,…), hyperventilatie, fibromyalgie, hoge bloeddruk, duizeligheid, spanningshoofdpijn, slaapstoornissen, verlaagde pijndrempel, spierpijn of onwillekeurige spiercontracties, acute of chronische vermoeidheid (CVS), conditieafname, verlaagde immuniteit, ...

  2. Mentaal

    vergeetachtigheid, piekeren, concentratieproblemen, doemdenken, angstaanvallen, besluiteloosheid, onrust, waanideeën, ...

  3. Emotioneel

    depressiviteit, futloosheid, onverschilligheid, zich eenzaam voelen, opvliegend, snel geïrriteerd, onverklaarbare stemmingswisselingen, zich sneller zorgen maken over iets kleins, meer moeite hebben om obstakels te overwinnen, niet meer kunnen genieten van aangename dingen, ...

  4. Gedrag

    geen interesse meer in sociale contacten, ongezonde eetgewoontes, toename van een slechte levensstijl door meer te roken of te drinken, zich uitgeblust voelen, ...

Relaxatietherapie heeft reeds zijn effect bewezen in vele aandoeningen zoals: hyperventilatie, CVS, fibromyalgie, hart- en vaatziekten, hypertensie, migraine, burn-out, chronische pijnklachten, stress, angst, ….

Ook kinderen met ADHD hebben baat bij relaxatietherapie.

Behandeling op maat van de patient

Aangezien de klachten, de oorzaak van de klachten en de manier waarop u hiermee omgaat heel persoonsgebonden is, is een individuele aanpak van groot belang.

De eerste sessie bestaat dan ook uit een inleidend gesprek.

Het gesprek evenals de daaropvolgende behandelingen, verlopen steeds op een gemoedelijke, ontspannen manier waardoor er langzaamaan een vertrouwensband gecreëerd wordt, wat essentieel is voor een efficiënte therapie.

Naarmate de sessies vorderen, zal blijken dat er, uit de brede waaier van relaxatietechnieken, bepaalde technieken zijn die het best aan uw vooropgestelde doelstellingen beantwoorden.

Deze technieken leiden niet alleen tot ontspanning, maar ze nodigen u ook uit om u bewust te worden van wat u lichamelijk en geestelijk ervaart, zodat u meer inzicht krijgt in de problematiek.

Continue communicatie is hierbij van groot belang. De eigen inbreng van de patiënt door het toepassen van deze technieken en het opvolgen van belangrijke raadgeving in het dagelijkse leven, is van essentieel belang en zorgt er voor dat de patiënt zich uiteindelijk beter gaat voelen. Tijdens de relaxatiesessies kan er onder andere gebruik gemaakt worden van volgende technieken (meestal gecombineerd met elkaar):

  • Ademhalingstechnieken,
  • Progressieve relaxatie volgens E. Jacobson,
  • Autogene training volgens J. H. Schultz,
  • Ontspanningsmethode volgens Dixhoorn,
  • Eenvoudige relaxerende visualisaties,
  • Relaxerende houdingen,
  • Mindfulness,
  • Aromatherapie,
  • Massage,
  • Yogatechnieken,
  • Meditatie,